
Maaltijden tracken zo doe je dat
Inleiding
Wanneer je een personaltrainingstraject met voedingsadvies aangaat dan ga je aan de slag met MyFitnessPal.
Maaltijden tracken is een wetenschappelijk bewezen tool om bewustwording te creëren omtrent portiegrootte en calorie-inname. De meeste mensen die ik op weg help, willen afvallen of fit ouder worden. Maaltijden tracken is voor deze doelgroep tijdelijk.
Wanneer je een coach hebt, kan zij makkelijk met je meekijken en je adviseren over de verhouding en hoeveelheden macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Ze kan bekijken welke producten je kiest en hoe je deze indien nodig kunt vervangen. Zo ontwikkel je een gezonde basis die dicht bij je ligt en die je daarom wel vol kunt houden.
Sommige sporters worden door mij geïnspireerd en gaan zelf aan de slag. Na een periode met wat minder structuur en hier en daar een feestje adviseer ik vaak MyFitnessPal erbij te pakken totdat iemand zelf voelt dat er weer voldoende structuur is om het tracken los te laten.
In de praktijk hoor ik dat er soms wat over het hoofd wordt gezien. Vandaar dat ik een paar tips voor je in dit blog zet.
Succes!
Tips & Tricks
- Meten is weten. Weeg je ingrediënten in het begin altijd af op een elektrische keukenweegschaal. Zodra je weet hoeveel je gebruikt, schakel je over op maten zoals een kommetje, eetlepel, theelepel, mes. Je hoeft dan niet steeds weer af te wegen. Bijvoorbeeld: je hebt een paar dagen 20 gram pindakaas op je brood gesmeerd. Je weet nu hoeveel dit is. Je kunt het afwegen nu loslaten.
- Vergeet bereidingsvetten niet. Gebruik bijvoorbeeld 2 eetlepels olie wanneer je gaat wokken voor 4 personen.
- Bak je vlees, een eitje of iets anders waarbij het bereidingsvet grotendeels in de pan achterblijft, tel dan 5 gram bereidingsvet per product.
- Schrik niet van het aantal calorieën in producten met voornamelijk onverzadigde vetten zoals; noten, vette vis, avocado, olijfolie enz. Deze hebben een goede werking op je zenuwstelsel, hersenen, hormoonhuishouding en verminderen daarnaast het risico op hart- en vaatziekten. Vermijd ze dus niet maar leer ze structureel in te passen. Probeer vooral voor onverzadigde vetten te kiezen. Het afwegen van calorierijke producten is in de eerste fase van jouw bewustwordingstraject dus extra belangrijk.
- Zorg ook dat je weet hoe groot jouw klodders, toefjes, schepjes, handjes en wolkjes zijn. En vergeet ze niet in te voeren. Alles telt mee, ook alle kleine beetjes.
- Proef je vaak van het avondeten tijdens het koken? Lik je veel aan je mes? Wees je ervan bewust en houd er rekening mee. Snack tijdens het koken vooral groenten zonder saus. Deze bevatten meestal weinig calorieën en veel vitamines en mineralen.
- Vul ook eerlijk in als het een keer mis is gegaan. Als je een hele zak chips of m&m’s in moet voeren is dat niet leuk. Maar je bedenkt je de volgende keer misschien wel voordat je het weer doet. Ook is het helemaal niet erg om af en toe eens uit de band te springen. Als je er later tenminste geen spijt van hebt en het niet structureel of heel vaak gebeurt. Een coach heeft zo ook inzage of het structureel mis gaat op bepaalde momenten. Waarschijnlijk kunnen jullie samen een oplossing bedenken of een lekker en gezonder alternatief verzinnen waar je net zo veel van geniet.
- Als je uiteten gaat of eten afhaalt, maak dan een inschatting van wat je hebt gegeten. Aldoende leer je en worden je inschattingen beter.
- MyFitnessPall wordt gecreëerd door gebruikers. Niet alles klopt. Blijf kritisch en logisch nadenken. Producten met een groen vinkje erachter zijn correct ingevoerd en geven de juiste voedingswaarden weer.
- Gebruik de scanner om streepjescodes te scannen. De meeste producten staan er in.
- Eet je regelmatig hetzelfde voor de lunch, het ontbijt of als tussendoortje. Sla de complete ingrediëntenlijst dan op als maaltijd.
- Kook je regelmatig hetzelfde recept, sla de complete ingrediëntenlijst (voor iedereen) dan op als recept. De voedingswaarden worden gedeeld door het aantal personen waar jij voor kookt. Je kunt dus alle ingrediënten voor het hele gezin invoeren en de voedingswaarden voor jou alleen als maaltijd registreren.
- Kom je er zelf niet uit of heb je hulp of advies nodig, schakel dan een coach in.
- Het lijkt veel werk maar als het tracken eenmaal in je systeem zit is het zo gebeurd.
.Wanneer kun je beter niet tracken?
Wanneer het invoeren je leven beheerst en je geen plezier meer haalt uit koken, uiteten gaan en genieten van een maaltijd. Dan zijn er andere manieren om jouw eetgewoontes in kaart te brengen. Het moet je iets opleveren en het mag geen belemmering voor je zijn.
Reactie plaatsen
Reacties